pondělí 7. prosince 2009

Tišnovské trhy

Ahoj všichni z Tišnova!!
Tuto sobotu k vám přijedeme se zeleninou, kořením a čaji
doufám, že nebude moc mrznout. Předpověď podle amerického modelu vypadá hrůzostrašně proti tomu, jaké je počasí nyní. Na víkend má být kolem nuly, a dál mají teploty klesat, v noci k minus deseti i níž. Takže se necháme nejspíš překvapit.

Vy, kteří chcete něco konkrétního objednat, mrkněte na aktuální sortiment zeleniny i ostatního a pošlete své přání do pátku dopoledne buď formou sms 68267931, nebo na email.

Těším se, Lída

středa 2. prosince 2009

Ahoj lidičky,
nedávno mi přišel mail, dost šokující, tak se musím podělit. Vy všichni, co rádi konzumujete rybu zvanou Pangasius, si radši sedněte.
Tato ryba se chová v deltě Mekongu, je to velká řeka ve Vietnamu. Trpí prý jako každá sumcovitá ryba parazitem kožovcem, proto, aby nedocházelo k velkým ztrátám, se ošetřuje lázní malachitové zeleně. Je to dost karcinogenní sajrajt.
Doporučení, že maso Pangasia obsahuje jod poněkud vázne, když uvážíme,že je to ryba sladkovodní.
Chová se v teplých vodách Mekongu, je velmi žravý a rychle roste, čím se ale krmí, se tady nikdo nedozví.
Pokud někde uvidíte čerstvé filety, nevěřte tomu. K nám se dováží pouze zmrazený.
Řeka Mekong jistě nabízí širokou škálu nejrůznějších sajrajtů (jiný výraz se prostě nehodí), když vezmeme v úvahu, že do jejího povodí přitékají vody z celého Vietnamu, Laosu, ze všech továren, co jich tam je. Určitě se tam najdou také nějaké chemikálie z války, kdy USA pesticidy na Vietnamskou džungli rozhodně nešetřila. Ještě teď se tam rodí děti poškozené rezidui pesticidu, který měl ničit biomasu v džungli.
Mrazené filety pro změnu obsahují až 50% vody.
Kdyby měl konzument náhodou pochybnosti, odkudže Pangasius pochází, určitě se to nedozví, neboť se k nám vozí přes třetí země, takže s velkou pravděpodobností zemi původu Vietnam na obalu nenajdete. Právě před potravinami z Vietnamu lékaři varují a snad se k nám ani nesmí dovážet kvůli zatíženému vietnamskému životnímu prostředí.
Kdo Pangasia obhajuje, že nemá kosti, není nic jednoduššího, než si koupit našeho kapra, pstruha, lipana atd. a filety si udělat. Není to nic složitého, průměrný smrtelník to na druhý pokus zvládne.
Takže lidi, vykašlete se na Pangasia a hurá na výlovy rybníků, určitě se tam pro vás najde i netradiční ryba, jako třeba sumec, úhoř, tolstolobik, candát atd. Nevíte, jak je uvařit? Tučnější rybu poduste na vodě, nebo na zelenině, dravce opečte na roštu.
Sama za sebe musím říct, že Pangasia jsem ještě nejedla, a po tom emailu co mi přišel už ho jíst nebudu.
Přeji snadnější rozhodování, až budete stát před vitrínou s rybami a přemýšlet, jakou koupit.