středa 20. března 2013

Jaro!?

Tak bílý a mrazivý příchod jara nikdo neočekával.
  Během 2 dnů u nás napadlo 30 cm sněhu,  někde možná i víc díky větru. Sněženky už rozkvétaly, už jsme se těšili, že budeme sít zeleninu, ale zima se ještě nechce vzdát. Ze sklepa dobíráme poslední zásoby.
Zbytek topinambur, co je ještě na poli nejspíš sežerou myši, protože půda přes noc zmrzne, a nedají se vykopávat. Noční mráz je docela velký, kolem -7, a má být o víkendu ještě větší.
Když ještě není práce na poli, mám ještě čas na takové ty papírové věci, jako jsou skladové karty produktů a další evidence, které dělám vždy půl roku nazpět, protože v sezoně není čas, chuť, ani nálada.
 V nejbližší době konečně postavíme foliák, na poli se, až to půda dovolí bude nejprve sít mák, hned potom kořenová zelenina.
 Příští týden také dovezu kuřátka a za týden by se měla líhnout selská kuřata z násadových vajíček, které jsem si nechala poslat z Hrabůvky.
 Všechna mláďata už jsou narozená, tak už nám to na zahradě pěkně žije, jen v tom sněhu se nedá chodit. Každým dnem ho ale spousta ubyde, tak se snad toho pravého jara také dočkáme. Dnes začalo alespoň to astronomické.
  Všechny Vás srdečně zdravím, omlouvám se za žádné fotky, a zase se těším někdy na kousek řeči

čtvrtek 7. března 2013

drahé a krásné Jaro,
vítáme tě, pomalu, ale jistě tvůj příchod ohlašují ptáci a sněženky, které stydlivě vykukují zpod zbytků sněhu.
Moc se na tebe těším (těšíme) a hádáme, co nám připravíš za přivítání v nové sezoně.
  V minulých týdnech jsme na našem dvoře přivítali jehňata a kůzlata.
Budeme příští týden stavět konstrukci foliovníku, abychom mohli mít brzy sazenice košťálovin a pórku, kedlubny, saláty a ředkvičky.
  Jsme moc rádi za naše nové odběratele. Díky Vám všem má naše práce smysl, a působí nám potěšení. Víme co a pro koho pěstujeme, a to je pro nás hodně důležité. Zároveň nás to zavazuje k co nejlepšímu přístupu k pěstování, abycho mohli pokrýt všechnu poptávku. Pokud tento blog čte někdo, kdo by měl zájem si vyzkoušet práci na hospodářství a na poli, budu ráda, když se přihlásí a pomůže. Nejlepší by bylo získat někoho na celou sezonu.

Doufám a věřím, že letošní sezona bude ke spokojenosti všech. Přeji pěkné skoro jarní dny všem

Lída z HZ