úterý 26. dubna 2011

Tak nám konečně pěkně zapršelo, a kolotoč se začíná roztáčet!

Je to skvělé, jak se rostliny probouzejí a spěchají za slunečním svitem. Mám hned lepší pocit, že naše snažení přináší nějakou odezvu. Připravíš půdu, zaseješ a doufáš, že přijde životadárná vláha. A když přijde, máš radost, že všechno roste, všechno se zelená. Nevíte o čem mluvím? Nebo si jen vzdáleně vzpomínáte na babičku, která chodila okopávat družstevní řepu a brblala, jaká je to zpropadená práce ? Tak se přijeďte podívat k nám. Co uvidíte? Nadšence, kteří nebudou reptat na plevel nebo bolavá záda, popř. kolena. Budou to lidi (my), kteří mají radost z času stráveného na slunci a venku, kteří se radují z každého okopaného řádku a z každé sklizené ředkve, salátu, špenátu.... Největší radost máme ale z Vás, kteří nám fandíte a podporujete naši snahu, a kteří rádi odebíráte naši úrodu. Děkujeme, bez Vás by naše někdy úmorná práce postrádala smysl i pointu.

Brzy se dočkáte ředkviček, salátu a špenátu

Také budeme do bedýnek přidávat produkty od pana Kargera, určitě se těšte, protože to, co p. Karger vytváří za lahůdky, je nepopsatelné.

Zdravím všechny

Lída z H.Z.

úterý 19. dubna 2011




Nejdůležitější je se při jídle neunavit, proto budu šetřit alespoň 2 nohy. Je to plýtvání energií chodit po čtyřech












Tak vypadá mák 10 dní po výsevu, je vidět, že ani plevel nezahálí



To nejsou brambory, ale kořenová zelenina- mrkev, petržel, pastinák.
Mrkve máme 4 druhy- na šťávy, pro rychlou spotřebu ze záhonů, na uskladnění žlutou i červenou.
Na hrůbcích roste mrkev delší, rovná, ale v suchém počasí rychle hrůbky vysychají.




Česnek


Tak už nám to začalo.
Po zimě se konečně oteplilo a půda vyschla.Letos jsme zahájili setí a sázení o něco později než loni, ale to určitě rostlinky doženou.
Skoro dva týdny jsme sázeli cibuli.
Máme druh na uskladnění, červenou cibuli do salátů, bílou lahůdkovou.
Šalotka je zasázená taky, z vlastních cibulí.

pátek 1. dubna 2011

Srdečně zdravím všechny!!

Počasí nám přeje, proto už zahajujeme první pracovní úkony na poli.
Česnek zvědavě vystrkuje špičky na jarní sluníčko, skřivani jásají na obloze. Jaro se otevřelo ve své veliké nádheře. Je radost být venku, i našim dětem se to líbí, hlavně té nejmladší. Ani nechce chodit domů na oběd. Jen co se nají a vyspí, odpoledne utíká znova ven.

Včera jsem zasela bílý a modrý mák, dnes jsem kypřila půdu pro setí kořenové zeleniny. Po neděli plánujeme sázení cibule, tak držte pěsti, ať moc neprší, a když, tak hlavně v noci :))

Jěště přebírám poslední zbytky topinambur a připravuji je taky na sázení. Teď bude náročný čas, musíme co nejdříve zasít a zasázet jarní zeleninu- mrkev, petržel, pastinák, cibuli, špenát, kopr, ředkvičky, vysít do pařeniště kedlubny, pórek, tuřín, zelí, kapustu... Tak bych mohla pokračovat ještě dál. Chceme mít co nejbohatší sortiment zeleniny, která jde vypěstovat tady na Vysočině. Už se moc těším, až to všechno poroste a pokvete a až to přivezeme nebo pošleme k Vám. Doufejme, že bude příznivý rok a žádné tragedie se nepřihodí.
Takže vzhůru do jara, utíkejte se ven, poslouchejte skřivany a nechejte starosti za hlavou. Radujte se z těchto krásných chvil, které budou za pár dní ještě krásnější, až všechno bude kvést.
S jarní náladou Vás všechny zdravím

Lída z H.Z.